НАСГБ
С подкрепата на СуперХостинг.бг
Начало

  

 

22.10.2018 г.

Видеоклип на Европейския съюз на сляпо-глухите (ЕССГ), посветен на първото отбелязване на Европейския ден на сляпо-глухите: 22-ри октомври (датата на основаването на ЕССГ през 2003 г.).

Забележка: клипът се пуска автоматично, като контролите за управление (пусни/пауза, напред/назад, цял екран и заглушаване), са напълно достъпни за незрящи, ползващи екранен четец, чрез клавиша TAB.

       ЕССГ обяви мотото за тази година „Достъпно проектирана Европа за сляпо-глухи“, за да подчертае важността на признаването на сляпо-глухотата като отделно двойно сензорно увреждане и полагащите ни се права на висококачествени интерпретаторски услуги, чрез които можем равноправно да участваме и да допринесем за нашия европейски просперитет! (В мотото е използвана и игра на думи с цел добавяне допълнително значение, като английската дума „проектирана“ (“designed”) е изписана с главни букви на сричката SIGN, което е английската дума за „знак, жест“).

Съдържание на клипа:

       Клипът започва с анимация на логото на ЕССГ (логото е жълти контури на ухо и око, като ирисът на окото съвпада с отвора на ухото, на тъмносин фон, с абревиатура и надпис на английски – ЕССГ (EDbU), и като пълно наименование с по-ситен шрифт, цялото вписано в квадратен контур). Надписи на англ. език: „Европейски ден на сляпо-глухите – 22-ри октомври“. „Достъпно проектирана Европа за сляпо-глухи“. Приветствие от Саня Тарцай – президент на ЕССГ. (Задният фон зад Саня Тарцай е Знамето на Европейския съюз, като в средата на кръга от 12 звезди е абревиатурата ЕССГ (EDbU). Саня Тарцай говори на международни жестове, със субтитри на английски език: „Здравейте! Днес на 22-ри октомври за мен е чест да представя І-я Европейски ден на сляпо-глухите. Може би се питате, какво представлява Европейския ден на сляпо-глухите? Това е специален ден за европейската сляпо-глуха общност, на който искаме да обърнем внимание върху важността да бъдем уважавани и с нас да се отнасят като към равнопоставени на всички останали групи и лица с увреждания в Европа. Също така, на този ден напомняме за силната си активност за постигане на висококачествени интерпретаторски услуги. ЕССГ ви пожелава „Честит Европейски ден на сляпо-глухите!“.
Следват пожелания от отделните национални организации на сляпо-глухите. Всяка страна се представя с анимация на националния си флаг, следвана от приветствие, отправено на съответния национален език (говорим, жестов) и надписа „Честит Европейски ден на сляпо-глухите!“ на съответния език. Страните са: Белгия, България, Хърватия, Финландия, Франция, Унгария (на говорим, жестов, тактилен жестов език и на ръчна азбука „Лорм“), Италия (на ръчна азбука „Малоси“), Норвегия, Словения, Испания. Във финала на клипа, Саня Тарцай показва надпис „Достъпно проектирана Европа за сляпо-глухи“ като мото на Европейския ден за тази година.

        НАСГБ участва в общия клип на ЕССГ със свой видеозапис на пожеланието „Честит Европейски ден на сляпо-глухите!“, изпълнено от Катя Парапанова на говорим и на жестов език, и със субтитри на български, направени от Илия Кърджанов.

 

Горе
<<Назад

 
Новини
Проекти
За сляпо-глухотата
Мисия
Дейности
История
Указател на НАСГБ и ТО
НЦРСГ„Хелън Келър”
Списание „Звук и Светлина”
Списание "Звук и светлина"
Документи
Дарители
Контакт с нас
Линкове

 

 

 

 

 

 

 

Последна актуализация:
април 2015 г.
Copyrght©НАСГБ 2015 г.
Всички права запазени!

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на СуперХостинг.бг